środa, 6 marca 2024

Zawody sfeminizowane:)

 Okazuje się, że nadal w XXI w. istnieje wyraźny podział na zawody typowo damskie i męskie. Pomimo tego, że kobiety przełamują bariery w zawodach związanych z naukami ścisłymi, technologią, inżynierią i matematyką oraz pokonują pewne przeszkody na stanowiskach kierowniczych jak i udowadniają, że możliwe jest łączenie macierzyństwa z pracą zawodową - transformacja krajobrazu płci w miejscu pracy pozostaje nieco zaburzona. 


Kobiety stanowią około 80% pracowników opieki społecznej i zdrowotnej (pielęgniarki, położne), a także oświaty (nauczycielki przedszkoli i szkół podstawowych). Sfeminizowane są również zawody związane z gastronomią (kucharki i kelnerki), zakwaterowaniem i innymi usługami (około 65% zatrudnionych), a także działalnością finansową, ubezpieczeniową, związaną z kulturą (praca w muzeach i bibliotekach), rozrywką i rekreacją (ponad 60%).

czwartek, 15 lutego 2024

Targi Edukacyjne

Drodzy Uczniowie,

ruszają regionalne targi edukacyjne.

Na spotkaniach będziecie mogli zapoznać się z ofertą łódzkich szkół ponadpodstawowych oraz porozmawiać z przedstawicielami tych szkół. Warto usłyszeć co o swoich szkołach maja do powiedzenia uczniowie i nauczyciele:)

Terminarz spotkań:

28.02.2024 r. - SP 33 ul. Lermontowa 7

13.03.2024 r. - SP 169 ul. Napoleońska 7/17

20.03.2024 r. - SP 109 ul. Pryncypalna 74

25.03.2024 r. - SP 45 ul. Boj. Getta Warszawskiego 3

5.04.2024 r. - SP 84 ul. Wici 16

10.04.2024 r. - SP 174 ul. Gałczyńskiego 6

Spotkania odbywają się w godzinach 17.00 - 19.00.

Zachęcamy do udziału.

niedziela, 3 grudnia 2023

Nasi absolwenci o swoich nowych szkołach (3)

Liceum im. Jana Karskiego w Wiśniowej Górze posiada świetnie wyspecjalizowaną kadrę pedagogiczną, za równo z ramienia wojska jak i policji. Nauka w nim jest również "okraszona" wieloma zajęciami tematycznymi, takimi jak: zajęcia z wojskiem, rozgrywki ASG, pierwsza pomoc, taktyka czerwona, zielona i czarna.

Szkoła wyposażona jest w wirtualną strzelnice "pojedynek" z Glockami i karabinami HK wraz z systemem gazowym odwzorowującym odrzut prawdziwej broni.

Polecam tę szkołę zarówno dziewczętom jak i chłopakom. (Marceli)







poniedziałek, 27 listopada 2023

Nasi absolwenci o swoich nowych szkołach (2)

 Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi to szkoła dla prawdziwych pasjonatów gotowania. Jeżeli lubisz gotować, piec i chcesz wiedzieć jak poprawnie się to robi to na pewno szkoła dla ciebie. Jednak nauka nie jest prosta i warto o tym pamiętać. Sama praktyka to nie wszystko. Jest wiele przedmiotów technicznych, które są nie lada wyzwaniem. Nauki jest dużo, a system oceniania przedmiotów zawodowych jest znacznie surowszy niż przy przedmiotach podstawowych. Tytułem jaki uzyskuje się po 5 letniej nauce jest Technik żywienia i usług gastronomicznych. Do niewątpliwych zalet należy na pewno własna stołówka, w której potrawy gotują i podają uczniowie. Zapraszam i zachęcam wszystkich, którym gotowanie sprawia przyjemność  (Basia Klimczak)





wtorek, 21 listopada 2023

Nasi absolwenci o swoich nowych szkołach (1) .

Rozpoczynamy nowy cykl artykułów. 

Nasi zeszłoroczni absolwenci poznali już dobrze nowe szkoły i postanowili podzieli się swoimi  spostrzeżeniami z młodszymi kolegami. 


Zachęcam do wybrania VI Liceum Ogólnokształcącego im. Joachima Lelewela jako szkoły średniej.

 W naszym liceum mamy bardzo ciekawe profile klas takie jak np. klasa teatralna, klasa taneczna lub klasa turystyczno-krajoznawcza. W szkole realizowany jest program Erasmus+, dzięki któremu możemy poznawać inne kultury i kraje. Organizowane jest też dużo wycieczek po naszym mieście, kraju a nawet po świecie. 

Budynek szkoły jest duży i przestronny, dzięki czemu każdy znajdzie sobie ulubione  miejsce. ja lubię nasz sklepik i prowadzącą go panią.  Bardzo łatwo można też znaleźć tutaj  przyjaciół:)  (Jagoda)







czwartek, 16 listopada 2023

Jak zostać pizzermanem?

 Uczniowie klas I-III poznawali na warsztatach kulinarnych w Pizzeri "Stacja Widzew" tajniki pracy pizzerii.








Wbrew pozorom praca pizzera jest odpowiedzialna. Chodzi o to, aby wytworzyć odpowiednią pizze na czas, z zachowaniem zasad sztuki oraz higieny. 

U pizzera wszystko musi być poukładane- produkty (na ciasto i dodatki), przybory kuchenne. Tak naprawdę nie każdy przecież może obsługiwać gorący piec, nie każdy potrafi ręcznie wykręcić kilkadziesiąt ciast cienkich i grubych dziennie. 

Nasi uczniowie dali radę:) Może to pomysł na przyszłą pracę ?